Cicloturisme 3. CUBA 09-2007.



Aquest viatge l'hem realitzat la Marta i en Ramon durant 17 dies per la illa de Cuba. Sens dubte el millor viatge que hem fet de moment, una gran "aventura" i una convivència molt bona entre nosaltres i la gent dels pobles.

Tots els dies varem dormir a "Casas de acogida", durant l'explicació us anomenarem les que varen estar millor, tot i que el nivell en general està molt bé.

Durant aquest viatge hem constatat una gran diferència entre la Cuba Oriental, molt pobre i amb gent humil i poc acostumada al turisme però molt honrats i agradables, on encara hi ha un pensament castrista molt arrelat i ferm; i la Cuba Occidental ( La Habana i Viñales sobretot) on, per dir-ho ràpidament, ets un objectiu clar per obtenir diners...i el socialisme ja ha passat a un segon terme, lo important és aconseguir CUC com sigui...
La Cuba dels "Cayos" no ens ha interessat visitar-la.

Hem vist tot tipus de paisatges, des de Muntanya ( La Farola, Viñales i els seus mogotes) fins, és clar, platges fantàstiques ( Tortuguita, Maguana...); passant per rius i paisatges semi-desèrtics molt interessants.

A tot arreu on hem anat hem menjat fantàsticament i en abundancia, per preus raonables.
Us detallem aquest viatge segons les etapes que varem fer:

Dia 1: BCN-MAD-LA HABANA. Arribem de nit i dormim a La Habana.




Dia 2: La Habana- Santiago de Cuba. L'aeroport està a uns 17 km de Santiago!!! Ja pedalem, jejeje.
Dia 3: Santiago de Cuba-Maya-Songo- Guantanamo. 92,7 km. Dormim a casa Elsy. A Guantanamo la gent no és agradable, ens miren malament i comentaris varis... Potser varem tenir mala sort... La etapa es fa dura sobretot per la calor.
Dia 4:Guantanamo-San Antonio del Sur-Imías. 86,45 km. Durant aquesta etapa és OBLIGATORI parar a playa Tortuguilla, és molt bonic i tranquil. Avui dormim a casa la Tatiana i el Josué ( President d'un club Cicloturista). Familia encantadora i molt agradable amb els ciclistes. Són gent pobre, no tenen ni aigua corrent. De fet Imías és un poble pobre però amb una platja i una gent fantàstiques! L'etapa és dura, molta calor i vent en contra. Paisatge desèrtic.


Dia 5: Imías- La Farola- Baracoa. 77,5 km. Sortim a les 5 del matí per evitar la calor i poder afrontar La Farola en condicions... són uns 33 km de pujada molt forta que comencen a la Playa de Cajobabo i va pujant suaument, quan et penses... " va ! no n'hi ha per tant..." aleshores comença a pujar de debó!!!! Paisatge de bosc tropical espectacular: cocoters immensos, bananos, mangos... poblets encantadors i gent pobre i de molt bon tracte.

La baixada cap a Baracoa també impressiona i amb el pes de l'equipatge a vegades sembla que et falten frens... a més ens cau una tempesta, ja ja ja.
Arribem a Baracoa: Poble de costa ( el primer punt de Cuba que va observar Colom), turístic però amb molt d'encant. Ens espera el Pedrito per porta-nos on ens allotjarem els propers 2 dies, a Casa Betty. Gent encantadora i honrats però una mica car...A Baracoa hi ha "Trova" cada nit.

Dia 6: Baracoa-Playa Maguana-Baracoa. 44 km. Avui lo únic que fem és anar a passar el dia a la platja. La platja és fantàstica, gran, sorra blanca, aigua fantàstica, tot com les platges dels anuncis però... això no són platges particulars dels grans complexes hotelers, o sigui que a la platja també hi ha: porcs pasturant, gossos i molts cubans que et volen vendre de tot i que es fan una mica pesats, la veritat...


Un consell, és més barat que algun d'aquests cubans que et trobes a tot arreu et faci el dinar o el sopar si es que s'ofereix, que no comprar coses al super i fer-te els entrepans tu!!!! Exemple: una llauna de sardines en conserva pot costar 4-6 euros!!!!! Una lagosta a la platja 20, trieu vosaltres mateixos...:)
El sopar és a base de peix amb salsa de coco, boníssim i la borratxera de mojitos és important!
Dia 7: Baracoa-Moa-Mayarí-Holguín. Avui NO pedalem, el camí que passa per Moa i Camagüey és lleig i està molt contaminat, ja que hi ha unes plantes d'extracció de níquel que ho empastifen tot d'una pols vermella molt fina... RECOMANEM NO PEDALAR PER AQUESTA ZONA. Agafem un taxi que ens porta fins a Holguín. Lo millor del dia és el dinar, el taxista ens "invita" a una casa clandestina, menjar cubà autèntic!!!!: arroz con frijoles i cochino, banano, limonada...brutal. Important no tenir moltes manies pel que fa a la higiene
Arribem a Holguín, ciutat maca i molt agradable de passejar-hi. No sabem perquè però aquí la gent no ens molesta per res, és d'agraïr. Tothom és molt agradable amb nosaltres...
Avui ens hem gastat molts calers: taxi ( 260 km, 5hores, 130 CUC), dormir i apats dels 2 ultims dies ( 70 euros). Cuba no està "tirada de preu"... Ens posem al cap que algun dia carregarem les bicis al transport nacional: camions que fan d'autobús!!!
Dia 8:Holguín-Las Tunas. 80 km totalment plans. Aquí el paisatge canvia, planes de pastura amb granges de vaques i gallines ponedores. A les 12:30 del matí ja estem a Las Tunas!!!! És molt semblant a Holguín però més petit. Ja fa dies que hem aconseguit esos Nacionales i els fem servir per dinar i sopar bàsicament. És molt recomanable aconseguir-ne, ja que aleshores pots fer un àpat per 2-3 euros, comprar fruita per 10 cèntims d'euro ( Ex, una pinya fantàstica = 3 cèntims d'euro al mercat del poble).


Acabem de sopar al "ovejito" per 94 CUB!!!! Anem a dormir tot passejant sota un diluvi caribeny.
Dia 9: Las Tunas- Camagüey. 130 km plans. Avui és el dia de fer "trampes" i intentar carregar les bicis a un camió... Fem Las Tunas - Guaymaro en bici. 50 km. Aquí agafem el camió per 5 CUC ( el cubans paguen 5CUB!!!!! que cabrons, ens fan pagar 10 vegades més!!!! com els hi agraden els calers.... normal, no?) La experiència és guapa: vas dins un camió de bestiar amb més de cent persones, gallines, bosses, pastissos... la policia ens para i li foten una multa al conductor perquè aquest camió només pot portar 30 persones!!!!! juajuajua!!!! som més de 120!!!!


Camagüey és gran i bonic. Bastant turístic, per tant, et llegeixen es mans, demanen diners, etc. A la Marta li llegeixen la mà de la manera més "cutre" que he vist mai, ja ens han tornat a fotre els calers... Aquí no hi dormirem, simplement fem cafès i donem voltes esperant l'autobús ViaAzul que ens portarà a Trinidad a les 2:30 hores de la matinada.
Dia 10: Camagüey- Trinidad. Amb autobús. Arribem a Trinidad a les 7 del matí. Arribem a Casa de la China on dormirem i ens vol cobrar un pastón: 22 CUC per cap... a no! ja fa massa dies que estem a Cuba per a que encara ens vulguin fotre els calers!!!! regategem fins a 15 eur per cap.


Passarem el dia a Playa Ancón. És una platja llarguíssima, on es poden fer esports nàutics i hi ha un barrera de corall molt bonica per fer immersió. La idea és fer immersió ( els dos tenim el títol de submarinisme), però fa mala mar, és car i ens diuen que fins demà impossible...Km en bici: 35,5.
A la Tarda coneixem un dels grans personatges del viatge: el millor bicitaxi de CUBA!!!! En Víctor, quin fart de riure!!!! és com en "Manuel", el cambrer español de la sèrie Hotel Fawlty!!! Al fnal li diem que ens porti amb el bici taxi a casa de una "prima" a menjar llagosta ( ilegalment, és clar...), i " como no" en Víctor obté la seva comissió: una ampolleta de Ron... quina calamitat de personatge, però molt bona persona.
El fill de la prima fa de cambrer i també és molt agradable sense ser pesat, al final ens quedem fins a les tantes escoltant reaggeton a tot volum!!!!
Dia 11: Trinidad- Cienfuegos. Avui tornem a pedalar. 85,6 km. Fa molta calor i els ultims 20 km sen's fan durs però finalment arribem. Els primers 30 km són molt bonics i agradables tot seguint la costa i esquivant crancs agressius que estan fent la migració.
Dormim a Casa Fifi, vora el mar. Té unes nétes encantadores que ens expliquen com va lo de l'escola, les milícies, les insignies, els mocadors... molt interessant.


Sopem "criollo " per la ciutat i ens fotem 2 "cerveza bucanero" i un mojito que em provoquen una tonteria que desespera a la Marta, jejeje.
Dia 12: Cienfuegos. Avui és dia 11 de setembre i la tele no diu res.... molts esperaven que avui s'anuncies que el "Comandante" ha mort... però no diuen res, a saber...
Anem a Rancho Luna 42 km. A la platja on es pot nedar amb dofins. Estic molt nerviós perquè sembla que podré acomplir un dels meus somnis: nedar amb aquests animals tan fantàstics. Quina decepció, a tot se li diu nedar amb dofins... és un tancat de 20x30 m. amb dos pobres dofins i tot per 90 CUC 30 minuts!!!!! El meu somni no era aquest...
Tormen a dormir a Cienfuegos.
Dia 13: Cienfuegos-Viñales. Tornem a agafar el Via Azul i ens plantem a Viñales en 1 dia de viatge on veiem un paisatge variat, sota una pluja continua! Anem a allotjar-nos a Casa Purri. Aquí coneixerem a un altre dels personatges que ens ha marcat: la Tatiana, la currante de la Purri. Encantadora, dolça, sensible... quina bona dona.
Viñales és un dels llocs turístics de Cuba i es nota: cada nit musica a tope i festa a la plaça del poble, ple de cubanitos i cubanitas disposats a ballar entre ells i a ser "invitados" per algun/a guiri. Com ballen aquesta gent, és impressionant.
Dia 14: Mogotes. Avui no tocarem les bicis. Avui toca una excursió a peu de 6 hores per la zona dels mogotes acompanyats per l'Oniel, un noi molt agradable que ens cobra 10 CUC a cadascún però que val molt la pena. Ens explica tota la flora, la fauna, la manera de treballar la terra, treballar el tabac... uns diners molt bén pagats....En un "secadero" ens fotem uns mojitos de coco molt bons! També anem a la "Cueva de Toño" i un cop 500m endins hi ha un estany on m'hi banyo totalment a les fosques, una sensació extranya i relaxant a la vegada.... la Marta no s'atreveix, jejeje.





La tarda i nit la passem pel poble passejant, bevent cervesa, internet i coneixem a 2 madrilenys que ens expliquen que al arribar amb l'avió la policia els va extorsionar i els hi van fotre 50 eur a cadascún!!!! Cuba està canviant, SEGUR!!!!! Els pobres porten un disgust....ells que venien a veure com és possible viure en un règimsocialista...
Dia 15: Cuevas de St Tomás y Mural de la Prehistoria. 43 km. De fet ens dediquem a pedalar pels voltants de Viñales de manera molt relaxada...
Dia 16: Arribem a La Habana!!!! On ens estarem 2 dies passejant i descobrint aquesta ciutat tan contardictòria... bonica però decadent, amb molta vida però amb molta gent pobre, agradable de ser passejada però amb cert aire de ser perillosa pel turista...
Us recomanem agafar un COCO TAXI i pactar una "vuelta por la ciudad, pero que no sea la parte turística" per pocs diners veureu la ciutat ( que és molt gran), us recomanen que us portin als afores, on vivia la gent rica en "villas" molt boniques...
Evidentment ens passegem pel malecón, el centre de la Haban, etc.
Afortunadament nosaltres no hem tingut cap problema de seguretat.
Dia 17: La Haban-MAD-BCN: Una cosa a destacar: S'han equivocat amb el seient de la Marta i li diuen que ha d'anar a 1a Classe!!!! Quina barra!!! i jo amb la plebs!!!!!



























































No hay comentarios: